طرز تهیه خورش قورمه سبزی چگونه است؟ خورش قورمه سبزی یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که نه تنها در بین ایرانیان طرفداران زیادی دارد، بلکه در خارج از ایران نیز طرفداران زیادی دارد.
از پرطرفدارترین انواع خورش قورمه سبزی در مناطق مختلف ایران می توان به خورش قورمه سبزی تهرانی، خورش قورمه سبزی گیلانی، خورش قورمه سبزی جنوبی و خورش قورمه سبزی ترکی یا تبریزی اشاره کرد که از نظر مواد اولیه کمی با هم تفاوت دارند.
برای مشاهده آموزش کامل آشپزی و طرز تهیه خورش قورمه سبزی لذیذ در ادامه با ما همراه باشید.
مواد لازم برای ۴ نفر | |
گوشت خورشتی | ۳۰۰ گرم |
سبزی خورشتی | ۵۰۰ گرم |
لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی | ۱۵۰ گرم |
پیاز | ۱ عدد بزرگ |
لیمو عمانی | ۴ عدد |
روغن مایع | به اندازه لازم |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
آب نارنج ، آبغوره و زردچوبه | به اندازه لازم |
طرز تهیه خورش قورمه سبزی
مرحله اول
اولین قدم برای تهیه قورمه سبزی خیس کردن لوبیا قرمز است. لوبیا قرمز را در ظرفی پر از آب بریزید تا نفخ آن برطرف شود. توصیه ما این است که هر زمان تصمیم به تهیه قورمه سبزی گرفتید، لوبیا قرمز را از شب قبل خیس کنید.
مرحله دوم
این کار علاوه بر کاهش نفخ لوبیا قرمز باعث نرم شدن آن ها و در نتیجه کاهش زمان پخت می شود. اگر بتوانید دو یا سه بار آب ظرف را عوض کنید، نفخ حبوبات کاملا برطرف می شود.
مرحله سوم
پیاز را نگینی خرد کرده و به همراه کمی روغن مایع در ظرفی که برای پخت در نظر گرفته اید بریزید. پیاز را کمی تفت دهید تا شفاف شود سپس در صورت تمایل مقداری زردچوبه و فلفل سیاه اضافه کنید و تفت دادن را ادامه دهید تا ادویه ها کاملا جذب شوند.
مرحله چهارم
در این مرحله پس از شستن، گوشت را تکه تکه کرده و به قابلمه اضافه کنید. بهتر است تکه های گوشت زیاد بزرگ نباشند، چون جدا از اینکه دیرتر پخته می شوند، روی ظاهر خورش تاثیر منفی می گذارند.
مرحله پنجم
بعد از افزودن گوشت به پیاز خوب تفت داده می شود تا رنگ آن تغییر کند و کمی تفت داده شود. بعد از اینکه گوشت سرخ شد، لوبیا قرمز را آبکشی کرده و به قابلمه اضافه کنید. لوبیا قرمز را یکی دو دقیقه تفت دهید سپس سه فنجان آب به قابلمه اضافه کنید.
مرحله ششم
حرارت زیر قابلمه را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید، سپس آن را کم کنید تا گوشت و لوبیا قرمز آرام آرام بپزند. پخت گوشت و لوبیا قرمز حدود ۲ ساعت طول می کشد. سپس سبزی های خورشتی را بعد از تمیز کردن و شستن آن ها ریز خرد کنید.
مرحله هفتم
سبزیجات خورشتی را با کمی روغن مایع در تابه ای جداگانه سرخ می کنند. هرچه سبزیجات را بیشتر سرخ کنید رنگ آنها تیره تر می شود. بعد از یک ساعت جوشاندن حبوبات و گوشت، سبزی ها را بعد از سرخ شدن به قابلمه اضافه می کنند.
مرحله هشتم
در این مرحله می توانید لیمو عمانی را به همراه فلفل سیاه، شاهی و کمی آبغوره یا آب نارنج به قابلمه اضافه کنید. یکی از نکات مهم در این مرحله این است که لیمو عمانی را از وسط نصف کنید و دانه ها را بردارید.
مرحله نهم
دانه لیمو عمانی می تواند خورش ما را تلخ کند. توصیه می کنیم بعد از آماده شدن کامل گوشت، خورش را نمک بزنید زیرا به این ترتیب گوشت مدت زمان بیشتری می پزد. اگر آب داخل خورش کم بود می توانید کمی آب جوش اضافه کنید.
مرحله دهم
در ۱۵ دقیقه آخر خورش را بچشید و در صورت نیاز مقداری نمک، فلفل و هر ادویه دلخواه به آن اضافه کنید. بعد از اینکه خورش خوب روغن انداخت، آن را در قابلمه خورش بریزید و با برنج سرو کنید.
نکات طرز تهیه قورمه سبزی
روغن انداختن قورمه سبزی
یکی از مهم ترین نکات و ترفندها در تهیه خورش قرمه سبزی لذیذ این است که خورش خود را به خوبی با روغن آغشته کنید. علاوه بر اینکه خورش را زیباتر نشان می دهد، افزودن روغن به خورش قرمه سبزی طعم آن را نیز بهتر می کند. اولین نکته برای افزودن روغن به خورش قرمه سبزی همانطور که در بالا ذکر شد، سرخ کردن سبزیجات خورشتی است.
اگر سبزیجات خوب سرخ شوند، خورش شما روغن بیشتری اضافه می کند. نکته دوم این است که بعد از پخته شدن گوشت و لوبیا قرمز، یک تکه یخ به خورش اضافه کنید که به مواد خورش ضربه وارد می کند و به روغن انداختن خورش کمک می کند.
سبزی مخصوص قورمه سبزی
سبزیجات معمولاً از تره ، جعفری، شنبلیله، گشنیز و اسفناج تشکیل شده است که البته از شهری به شهر دیگر متفاوت است. به عنوان مثال در شهرهای جنوبی کشور سبزیجات معطر دیگری مانند سیر سبز و شوید به ترکیب اصلی قورمه سبزی اضافه می شود.
در استان آذربایجان سبزی هایی مانند ترخون به سبزی قورمه اضافه می کنند که طعم خورش را تندتر می کند. یکی از نکات مهم در مورد سبزی قورمه سبزی این است که توصیه می شود در این خورش از مقدار کمی شنبلیله استفاده کنید، زیرا مقدار زیاد شنبلیله می تواند بر طعم و عطر خورش تاثیر منفی بگذارد.
خرد کردن سبز قورمه سبزی
بر خلاف سبزیجات سایر غذاها مانند آش و کوکو، سبزی باید کاملاً به قطعات کوچک خرد شود. دلیل این امر این است که اگر سبزی درشت خرد شود، خورش جا نمی افتد.
اگر می خواهید قورمه سبزی به خوبی روغن بیاندازد، باید سبزی آن را خیلی ریز برش دهید. اگر از چاقو برای خرد کردن سبزیجات استفاده میکنید، حتماً از چاقوی تیز استفاده کنید تا سبزیجات له نشوند.
نشانه قورمه سبزی جا افتاده چیست؟
نشانه اصلی یک قورمه سبزی جا افتاده این است که آب و دانه قورمه سبزی از هم جدا نیستند. (یعنی زمانی که قورمه سبزی را در خورش خوری می کشید سبزی ، لوبیا و گوشت قورمه سبزی از آب آن جدا نباشد.)
نکته دیگر این است که وقتی برنج را با خورش می ریزید، آب قورمه سبزی در ته بشقاب جمع نشود. برای جلوگیری از این مشکل، در پایان پخت اجازه دهید آب اضافی آب سبزیجات تبخیر شود و شروع به اضافه کردن روغن کنید، سپس از روی حرارت بردارید و آبکش کنید.
خورشت قورمه سبزی جنوبی
اگر می خواهید قورمه سبزی تان مثل قورمه سبزی جنوبی سیاه و تند باشد، باید از خورش سبزی استفاده کنید که کمی با خورش سبزی معمولی تفاوت دارد. جنوبي ها در سبزيجات خورشي خود از سير سبز و شويد نيز استفاده مي كنند.
نکته دیگر اینکه سبزی ها را باید بیشتر از حد معمول سرخ کنید تا کاملا سیاه شوند و در آخر یادتان باشد برای تند شدن خورش باید از فلفل سیاه و فلفل قرمز زیاد استفاده کنید چون خورش قورمه سبزی جنوب تند سرو می شود.